CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU

1 | 2 | 3 | 4

O nama

Cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva stjecanje i osuvremenjivanje svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija od predškolske dobi do razdoblja nakon umirovljenja. Označava koncepciju koja obrazovanje promatra kao cjeloživotni proces, a počinje obveznim školovanjem i (formalnim) obrazovanjem te traje cijeli život. Cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva i obrazovanje odraslih. Obrazovanje odraslih obuhvaća edukaciju osoba starijih od 16 godina.

Sveučilište u Slavonskom Brodu prepoznalo je važnost cjeloživotnog obrazovanja kao suvremenog načina postizanja novih znanja i vještina te podizanja konkurentnosti na zahtjevnom i liberalnom tržištu rada.

Imajući u vidu sve navedeno, djelatnost izvođenja nastave u okviru cjeloživotnog obrazovanja navedena je u Statutu Sveučilišta i registrirana pri Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu.

Sveučilište kontinuirano unaprjeđuje postojeće programe cjeloživotnog obrazovanja, redovito planira provedbu programa, organizira promociju za postojeće i nove programe i planira pripremu novih oblika cjeloživotnog obrazovanja.

U kontekstu cjeloživotnog obrazovanja uvažavaju se svi oblici obrazovanja: formalno obrazovanje (programi odobreni od strane Ministarstva), neformalno obrazovanje (npr. usavršavanje vještina potrebnih na radnom mjestu; programi nisu eksplicitno odobreni od strane Ministarstva), i informalno obrazovanje, međugeneracijsko učenje (razmjena znanja unutar zajednice).

Formalno obrazovanje označava djelatnost koja se izvodi prema programima koje je odobrilo nadležno Ministarstvo ili institucija (npr. MZO) radi stjecanja stručnog znanja, vještina i sposobnosti. Nakon završetka takvog programa polaznici dobivaju javnu ispravu.

Neformalno obrazovanje označava organizirane procese učenja usmjerene na osposobljavanje i usavršavanje za rad, za različite socijalne aktivnosti te za osobni razvoj. Provodi se u ustanovama za obrazovanje odraslih, trgovačkim društvima, tvrtkama, udrugama, sindikatima, političkim strankama, sportskim društvima, različitim centrima itd. Provodi se neovisno od službenog obrazovnog sustava i ne vodi izdavanju javnih isprava.

Informalno obrazovanje obuhvaća aktivnosti u kojima osoba .prihvaća stajališta i pozitivne vrednote te vještine i znanja iz svakodnevnog iskustva i. raznolikih drugih utjecaja i izvora iz svoje okoline. Ono je prirodna pojava u svakodnevnom životu i za razliku od formalnog i neformalnog obrazovanja ne mora se odvijati svjesno. 

Ovaj web site koristi kolačiće („cookies“) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda ove stranice slažete se s korištenjem kolačića.